Verwarming in huis
Warmtepomp
In de buitenlucht, de bodem, in oppervlaktewater, overal is warmte aanwezig. Een warmtepomp gebruikt deze warmte om jouw woning of bedrijfspand op efficiënte wijze duurzaam te verwarmen. Of het nu gaat om renovatie of nieuwbouw, voor elk pand bestaat er een passende warmtepomp oplossing.
Hoe het werkt
Dat is eigenlijk vrij simpel uit te leggen want een warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe als een koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan de te koelen producten. Een warmtepomp onttrekt warmte uit bijvoorbeeld buitenlucht om dit vervolgens af te geven aan een verwarmingssysteem. Warmtepompen die jouw woning of bedrijfspand verkoelen tijdens warme zomers zijn er ook. Hierdoor is het niet nodig te investeren in een airconditioning.
Soorten warmtepompen
Er zijn twee verschillende warmtepompsystemen verkrijgen:
- een water | water warmtepomp onttrekt de benodigde warmte uit bodem of grondwater
- een lucht | water warmtepomp haalt zijn energie uit de omgevingslucht
Welke warmtepomp het meest geschikt is onder andere afhankelijk van de ruimte, gebruiksdoeleinden en het beschikbare budget.
Opbrengst
Het rendement van een warmtepomp wordt meestal aangegeven met behulp van de Coefficient of Performance (COP). Met COP wordt duidelijk gemaakt hoeveel energie iets oplevert, op basis van hoeveel energie het verbruikt. Met een warmtepomp heb je al snel een rendement van 4 of meer: voor 1 KWH verbruik, levert de warmtepomp 4 tot 6 kWh. Dat betekent dat er voor elke 25 euro maar liefst 100 euro of meer aan warmte wordt geproduceerd. Kortom, een opbrengst tussen de 400% en 600%. Het rendement van een warmtepomp is hoger dan bij een gasgestookte Cv-ketel.
Installatie op maat
De installatie van een warmtepomp kun je uitstekend overlaten aan onze professionele installateurs. Voor elk pand, voor elke ruimte zorgen wij voor een maatwerkoplossing. Zo ben ervan verzekerd van de juiste warmtepomp met een optimale prestatie voor jouw situatie.
Zonneboiler
Wil je geld besparen op je energierekening? Denk dan eens aan een zonneboiler voor de verwarming of warmwatervoorziening van jouw woning of bedrijfspand.
Hoe het werkt
Een zonneboiler werkt samen met zonnepanelen, ofwel zonnecollectoren die op het dak van het pand worden geplaatst. Door de zonnecollector stroomt vloeistof dat door de zon wordt verwarmd. De vloeistof kan daardoor een temperatuur van 90 graden bereiken. Een pomp stuwt de verwarmde vloeistof naar de boiler die de temperatuur afgeeft aan het water in de waterleiding. Vanuit het voorraadvat van de zonneboiler gaat het verwarmde water eerst nog naar de Cv-ketel, waar het indien nodig nog extra wordt verwarmd. Is de temperatuur van het water te hoog? Dan zorgt een mengventiel ervoor dat er koud leidingwater aan toe wordt gevoegd totdat het de juiste temperatuur heeft. Daarna is het water klaar voor gebruik in de badkamer, keuken of voor de vloerverwarming. Zo zorgt een zonneboiler voor duurzaam verwarmd water.
Voor de duidelijkheid: een zonneboiler werkt met een ander type dakpanelen dan het systeem waarmee energie wordt opgewekt. Zonnepanelen gebruiken het licht van de zon, de panelen voor een zonneboiler gebruiken de warmte van de zon.
Soorten zonneboilers
Er zijn verschillende typen zonneboilers verkrijgbaar:
- standaard zonneboilers
- compacte zonneboilers
- Cv zonneboilers
- zonneboiler combi
Voordelen
Door gebruik te maken van een zonneboiler voorkom je de uitstoot van flinke hoeveelheden CO. Ook ben je niet afhankelijk van de beschikbaarheid van fossiele brandstoffen want zonlicht blijft altijd. Daarnaast kun je tot maar liefst 50% besparen op de energiekosten voor warm water.
Professionele installatie
Welk zonneboiler systeem het meest geschikt is hangt af van jouw wensen op het gebied van warm water, de grootte van jouw huishouden en de beschikbare ruimte voor het voorraadvat van de zonneboiler. Wij plaatsen de zonnecollectoren in de meest ideale hellingshoek ten opzichte van de zon. Zo wordt altijd het hoogste rendement behaald.
Zonnepanelen
Een positieve bijdrage leveren aan het milieu én energiekosten besparen? Dat kan tegelijkertijd met zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit. Het rendement van een zonlicht systeem is vele malen hoger dan de rente van een spaarrekening en je bent niet meer afhankelijk van stijgende energieprijzen.
Hoe het werkt
Zonnepanelen reageren direct op zonlicht. Hoe meer zonlicht er op de zonnepanelen valt, des te harder ze gaan werken en stroom produceren. Zelfs bij weinig zonlicht kunnen ze al wat vermogen opleveren. Ook op bewolkte dagen leveren zonnepanelen energie, zij het wel minder dan op stralende dagen.
Een zonnepaneel bevat zonnecellen die meestal uit dunne lagen silicium bestaan. Dit materiaal geleidt alleen stroom als er licht op valt. Wanneer de zon op het paneel schijnt, ontstaat er gelijkstroom. Een omvormer zet deze stroom vervolgens om in wisselstroom. Dit is dezelfde soort stroom als uit een stopcontact komt. De omvormer stuurt de stroom vervolgens naar het elektriciteitsnet, klaar om gebruikt te worden.
Zonnepanelen hebben geen bewegende delen en gaan daarom zeker 25 jaar mee. Schone energie en duurzaam!
Mogelijkheden
De hoeveelheid energie die je kunt besparen met zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren:
- De plaatsing.
- De hoeveelheid zonnestralen.
- Het rendement van de zonnepanelen.
Wil je meer weten over deze duurzame bron voor jouw energievoorziening? Dan adviseren we je graag over het aantal panelen dat nodig is om jouw woning of bedrijfspand te voorzien van duurzame elektriciteit.